Bostadstillägg för pensionärer

Hur fungerar det egentligen med bostadstillägg för pensionärer? Det skall vi gå igenom på den här sidan.

Bostadstillägg för pensionärer

Bostadstillägg finns att få för pensionärer precis som för många andra. Bostadstillägget innebär ett tillägg till pensionen som man kan få för att få hjälp med att betala sitt beonde. Bostadstillägget för pensionärer är i dagens läge skattefritt och många har bostadstillägg för pensionärer idag, runt en kvarts miljon pensionärer har faktiskt bostadstillägg, men antalet skulle kunna vara större eftersom många som är berättigade till bidraget inte ansöker om det.

Det spelar ingen roll om du bor i en hyresrätt, bostadsrätt, hus eller annat boende, såsom äldreboende, du kan fortfarande ansöka om bostadstillägg för pensionärer. Detta är det vanliga missförståndet som gör att så många berättigade inte söker, du kan få tillägget även om du äger din egen bostad.

Vad påverkar möjligheten till bostadstillägg för pensionärer?

Precis som för många andra bidrag så påverkar dina inkomster såväl som dina tillgångar möjligheterna för att få bostadstillägg för pensionärer. Dessutom bör du vara medveten om att din make/maka, sambo eller registrerade partners inkomst summeras med din när möjligheten till bostadstillägget bedöms. För att kunna ansöka om bostadstillägg för pensionärer måste du dessutom ta ut hel pension och dessutom vara över 65 år gammal. Så är du yngre än så eller bara på halvpension verkar det inte vara någon idé.

Hur ansöker man om bostadstillägg för pensionärer?

Du ansöker på Pensionsmyndighetens hemsida för att få bostadstillägg för pensionärer. Se vidare information på följande länk hos Pensionsmyndigheten: Pensionsmyndigheten.

Övrig information kring bostadstillägg för pensionärer

Om du lyckas få bostadstillägg för pensionärer så betalas det ut tillsammans med den allmäna pensionen, en gång i månaden. Efter ansökan så får du givetvis ett beslut från Pensionsmyndigheten som visar om du fått bostadstillägg eller inte. Handläggningstiderna varierar, så titta på följande länk för att få korrekt information: Handläggningstider.

Pensionsmyndigheten har mängder med exempel på vanliga frågor kring bostadstillägg för pensionärer, dessa kan du läsa mer om här: Vanliga frågor.

Det finns dessutom en hel del information på Försäkringskassans hemsida om bostadstillägg för pensionärer, bland annat statistik och kostnadsutvecklinge med mera. Tryck här för att läsa mer hos Försäkringskassan: Statistik om bostadstillägg.

Det är dessutom väldigt vanligt att pensionärer inte söker bostadstillägg även om de har rätt till det. En vanlig orsak är missuppfattningen att man inte får äga sin egen bostad för att kunna få bostadstillägg för pensionärer, men så är inte fallet. Dessutom är blanketterna inte helt enkla, men förhoppningsvis kommer Pensionsmyndigheten göra det lättare i framtiden för er som vill ansöka om bostadstillägg för pensionärer.