Facebook för seniorer

Facebook för seniorer

Facebook för seniorer är inte annorlunda än Facebook för någon annan såklart. Eftersom fler och fler seniorer och pensionärer blir intresserade av Facebook och registrerar sina egna sidor, så tänkte vi på Seniorstart.se att det var dags att lägga till lite information om just Facebook för er som är nyfikna på nätverket.

 

Facebook för seniorer: Sociala Nätverk

Facebook är ett så kallat socialt nätverk, det vill säga en virtuell mötesplats där människor interagerar med varandra. Kort sagt innebär det att man skapar sin egen Facebooksida, med sitt namn, kanske ett foto och lite annan information om sig själv. Sedan börjar man bygga sitt nätverk genom att bjuda in människor man känner som redan finns på Facebook. (Det går även att skicka inbjudningar via e-mail till vänner som inte ännu har ett Facebookkonto.) De som tackar ja till inbjudan hamnar sedan i din lista över vänner. Givetvis kan andra människor bjuda in dig till att bli deras vänner på Facebook.

 

Facebook för seniorer: Vad använder man Facebook till?

På din Facebooksida kan du uppdatera din status, exempelvis genom att berätta vad du gör för tillfället. Denna information ser sedan dina vänner när de loggar in, precis som du ser deras statusuppdateringar. På det sättet blir Facebook ett snabbt och ibland ganska effektivt sätt att följa sina många vänner och bekanta och få ett hum om vad som pågår i deras respektive liv. Vidare kan man dela med sig av foton till sina vänner, och se deras foton. Naturligtvis kan du skicka meddelanden och annat till dina vänner också.

 

Facebook för seniorer: Risker med Facebook?

Som med många andra mötesplatser för människor finns det risker. Precis som man kan råka illa ut i det riktigt livet, kan man göra det även på Facebook, så det gäller att veta vad man gör. Ett par viktiga saker skall vi ta upp här, även om det finns andra risker också förstås.

Bilder och innehåll

Se till att du bara skriver sådant du kan stå för. Bara för att du sitter framför datorn innebär det inte att du inte behöver stå för dina gärningar och uttalanden. Kom dessutom ihåg att eventuella meddelanden etc. som sker på din Facebooksida kan ses av många människor och att det sprids snabbt. Har du väl lagt ut något på internet kan du aldrig få bort det igen. Information, bilder etc. kan finnas sparat på någon server, eller någon annan kan ha sett det och lagt det på sin sida etc. Var därför försiktig hur och med vem du delar med dig av din information. Undvik att lägga ut för personliga bilder, eller sådana som du inte vill skall kunna hamna i orätta händer. Dessutom så har det fram och tillbaka diskuterats vem som egentligen äger bilderna du lägger upp på Facebook, och delar av användarvillkoren gör det möjligt för Facebook att använda sig av ditt material i reklamsammanhang etc. så tänk dig för ordentligt innan du lägger upp saker på Facebook.

Statusuppdateringar

Tänk på vad du skriver även här! Det finns exempel på dem som skrivit på Facebook i stilen “Äntligen åker vi: nu blir det Grekland i två veckor”, bara för att upptäcka när de kommer hem att de haft inbrott! Inte så konstigt – tjuvarna är smarta. Deklarerar du på Facebook att ditt hus kommer stå tomt i två veckor så har du ju verkligen givit tjuvarna ett tillfälle. Med hjälp av ditt namn kan de tämligen enkelt ta reda på din address dessutom. Det kom nyligen ett exempel från Australien där någon tagit ett foto på massa pengar de hade hemma, med följden att beväpnade män dök upp vid dörren dagen efter. Så, var försiktiga!

 

Att “gilla” saker på Facebook

På Facebook kan du trycka på en knapp som heter “Gilla” eller “Like”. Det kan involver allt från att gilla någons uttalande, olika föreningar, samhällshändelser etc. Om du trycker “Gilla” så syns det sedan på din sida att du gillar den specifika saken. Men, om någon annan går in och tittar på föreningen eller företeelsen någon annanstans så kan de också se att du gillar detta. Så, om du får för dig att på skoj “gilla” någon obskyr företeelse, så kan folk alltså tro att du supporterar denna sak. Resultate kan bli att du sänder signaler till omgivningen som du knappast hade tänkt på från början.

Det var den korta varianten av Facebook som vi tänkte ta upp här på seniorstart.se, vill du vet mer och lära dig hur man skapar en facebooksida, och hur det sociala nätverket fungerar i praktiken så kan du besöka följande länk: Facebookskolan